HUN

Sustik Kriszta Zalaegerszegen született. Tanulmányait a budapesti Rothschild Klári Ruhatervezo Iskolában, majd a szombathelyi foiskola rajz szakán végezte. Már ebben az idoszakban részt vett bemutatókon, például a Sziget Fesztiválon, a Millenáris Parkban is. A foiskola alatt több társával együtt alakítottak egy alkotócsoportot, akikkel rendszeresen szerveztek kiállítással egybekötött bemutatókat, melynek fontos része volt a zene is. Korábbi idoszakában a felületek rusztikus kialakítása érdekelte. Diplomamunkája, a kaméleon ihlette szett, két ruhából állt, vagány fuzo és tüllös szoknya kombinációja.

Kriszta pár évet Bécsben is élt, ott megrendelésekre tervezett. Készített esküvoi ruhákat, ritmikus gimnasztika dresszeket is. Ekkoriban ruhái nemcsak elegánsak, de egyben sportosak is voltak. Készített például elasztikus tüllbol szoknyákat, melyeknek esése gyönyöru, ugyanakkor színes gumikkal való kiegészítése sportossá tette oket. Ez a vonal megmaradt, ma is szereti ötvözni ezt a két hatást.

Sustik Kriszta nem az a tervezo, aki leül, megrajzol vmit és egy az egyben elkészíti azt. Szeret kísérletezni az anyagokkal, a formákkal. Ruháit sokszor a pillanatnyi érzések ihletik. Nem tudatosan követ egy irányt, nem az aktuális trendek érdeklik, sokkal ösztönösebben születnek meg a végleges darabok.

Kollekcióját foként impregnált anyagokból készítette. A futurisztikus hatású ruhadarabokban keveredik a vagányság és az elegancia. A tervezo látásmódját, személyiségét tükrözi ez a kollekció, hiszen egyik kedvenc mufaja a science fiction. A különleges formájú csuklyák, a vízlepergeto anyagok, összhatásukban mind egyfajta védelmet szimbolizálnak, mely a jövoben tölthet be fontos szerepet. A tervezo szerint a környezetszennyezés, a szélsoséges idojárás, a meggondolatlan emberi cselekedetek következtében kialakult helyzetnek köszönhetoen már nem elegendo az öltözet esztétikai szerepe, egyre inkább fókuszálnunk kell a védelmi funkcióra is.

A tervezo fontosnak tartja, hogy olykor a hordható ruhákon kívül, nem hétköznapi darabokban is kiélhesse kreativitását. Kund Barbara sminkessel és Burg Ákos fotóssal is gyakran készítenek közös projekteket, ahol mindenki megvalósíthatja akár extrémebb elképzeléseit is. Szeretnek kísérletezni, érdekes helyszíneket felderíteni. Folyamatosan terveznek együttmuködést zenészekkel, muvészekkel. A tervezo szereti a kihívásokat és inspirálja, ha olyan emberekkel dolgozhat együtt, akik hasonló látásmóddal rendelkeznek. Legnagyobb álma, hogy színházban, illetve filmekhez tervezzen ruhákat, jelmezeket, hiszen nagyon közel áll hozzá ez a fajta gondolkodásmód.

Sustik Kriszta számára nagyon fontos az alkotás folyamata, az önmegvalósítás és a szabadság. Korlátok és elvárások nélkül szeretne alkotni és élni, úgy, hogy közben azt érezze, van értelme.